Connect with us

ΣΠΟΡ

Σκάκι, ΝΟΚ: Η κληρονομιά του Σπάσκι ζωντανή στην Καλαμάτα – 22 χρόνια από την ιστορική επίσκεψη

, Σκάκι, ΝΟΚ: Η κληρονομιά του Σπάσκι ζωντανή στην Καλαμάτα – 22 χρόνια από την ιστορική επίσκεψη

Το Σκακιστικό Τμήμα του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας διοργάνωσε μια εξαιρετική εκδήλωση την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, στην κατάμεστη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Φαραί Παλάς.

Η εκδήλωση, αφιερωμένη στα 22 χρόνια από την επίσκεψη του Μπόρις Σπάσκι στην Καλαμάτα, τίμησε τον σπουδαίο σκακιστή και τίμησε παράλληλα την ίδρυση της Σκακιστικής Ακαδημίας του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας το 2002.

Πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων παιδιά της Σκακιστικής Ακαδημίας με τους γονείς τους, αθλητές, εκπαιδευτικοί, θεσμικοί φορείς και φίλοι του σκακιού, τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Χαιρετισμοί και ευχές

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μεσσηνίας κος. Αναστασόπουλος Στάθης, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας κος. Αναστάσιος Σκοπετέας, η Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας κα. Λαμπροπούλου-Κοζομπόλη Μαρία, καθώς και ο Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας κος. Αδαμόπουλος Ιωάννης.

Στους χαιρετισμούς τους, οι φορείς εξήραν την προσφορά του Σκακιστικού Τμήματος του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας, συνεχάρησαν τους διοργανωτές και ευχήθηκαν καλή επιτυχία στην Ακαδημία.

Αναμνήσεις από τον Μπόρις Σπάσκι

Η Έφορος του Σκακιστικού Τμήματος κα. Χατζηπαναγιώτου μίλησε για την επίσκεψη του Μπόρις Σπάσκι στην Καλαμάτα το 2002, τονίζοντας την σπουδαιότητα του γεγονότος και την profound επιρροή που άσκησε ο σκακιστής στην ανάπτυξη του σκακιού στην πόλη.

Διαλέξεις και ερωτήσεις

Ακολούθησαν δύο ενδιαφέρουσες διαλέξεις. Ο κ. Μουτζούρης Μανώλης μίλησε για το “Ματς του Αιώνα” μεταξύ του Μπόρις Σπάσκι και του Μπόμπι Φίσερ, ενώ ο κ. Ηλίας Κουρκουνάκης ανέπτυξε το θέμα “Το Σκάκι στην Εκπαίδευση και Ως Φιλοσοφία Ζωής”.

Οι ομιλίες κέντρισαν το ενδιαφέρον του κοινού, το οποίο ακολούθησε με προσοχή και υπέβαλε πλήθος ερωτήσεων στους ομιλητές.

Η έφορος κα. Χατζηπαναγιώτου ευχαρίστησε θερμά τους ομιλητές, τους χορηγούς και όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κοπή της βασιλόπιτας και την κλήρωση τυχερών δώρων.

Η εκδήλωση αποτέλεσε μια σπουδαία στιγμή για το Σκακιστικό Τμήμα του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας, τιμώντας την ιστορία του τμήματος και θέτοντας τα θεμέλια για μια ακόμα πιο δυναμική πορεία στο μέλλον.

Η ανακοίνωση του ΝΟΚ αναφέρει:

Το απόγευμα της Κυριακής 4 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία μια εξαιρετική εκδήλωση από το Σκακιστικό Τμήμα του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας στην κατάμεστη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Φαραί Παλάς.

Παιδιά της Σκακιστικής Ακαδημίας με τους γονείς τους, αθλητές, εκπαιδευτικοί της Α’βάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και αθλητές και γονείς που στήριξαν το ξεκίνημα της Ακαδημίας το 2002.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την κοπή της πίτας την οποία ευλόγησε ως εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Μεσσηνίας, ο Πανοσιολογιότατος π. Αλέξιος ο οποίος ευχήθηκε καλή χρονιά, υγεία και προκοπή σε όλους και πολλές αγωνιστικές επιτυχίες στους σκακιστές με αγάπη και χαμόγελα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους θεσμικοί φορείς της πόλης μας ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μεσσηνίας κος. Αναστασόπουλος Στάθης μίλησε με θερμά λόγια για το σκάκι και τα οφέλη του μετέφερε τον χαιρετισμό του Περιφερειακού Πελοποννήσου κ. Πτωχού Δημήτρη, συνεχάρη τους διοργανωτές και όλους τους ανθρώπους του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας για την προσφορά τους στα παιδιά και στον αθλητισμό καθώς και τους γονείς που στέκονται δίπλα στα παιδιά τους.

Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας κος Αναστάσιος Σκοπετέας μετέφερε τον χαιρετισμό του Δημάρχου Καλαμάτας και αφού συνεχάρη τους διοργανωτές, ευχήθηκε καλή χρονιά σε όλους.

Και οι δύο δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν το Σκακιστικό Τμήμα όπως έκαναν και έως τώρα.

Η Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας (και Έφορος Υδατοσφαίρισης του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας) είπε ότι θα συνεχίσουμε όλοι μαζί να είμαστε δίπλα στα παιδιά με αγάπη και κατανόηση και θα κάνουμε ότι είναι για το καλό τους.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας κος. Αδαμόπουλος Ιωάννης, η Γενική Γραμματέας κα. Ποδοχωρίτη Βάσω και οι Έφοροι Ιστιοπλοΐας κ.κ. Σπυρόπουλος Γιώργος και Ρούσης Ιωάννης.

Παρών στην εκδήλωση καθ’ όλη την διάρκεια ήταν και ο τ. Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος Α’ του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας κος. Κακαλίκας Δημήτριος, ο οποίος ήταν δίπλα στο Σπάσκι μαζί με τον κ. Τσιάλα Μιχάλη και την κα. Γεωργούντζου Μαρίνα κατά τις ημέρες της επίσκεψής του Σπάσκι τον Δεκέμβριο του 2002.

Η Έφορος του Τμήματος κα. Χατζηπαναγιώτου έκανε ταξίδι στο χρόνο, πίσω στο 2002 και περιέγραψε πώς ήρθε ως καλεσμένος του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας, ο Μπόρις Σπάσκι και ποια ήταν η εικόνα που άφησε σ’ όσους τον γνώρισαν για εκείνες τις 4 ημέρες που έμεινε στη πόλη μας. Τον χαρακτήρισε Άνθρωπο ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ. Δήλωσε: «καταφέραμε να έρθει στην πόλη μας χάρη στην ευγενική – Χρυσή Χορηγία της κας. Καρέλια. Την ευχαριστούμε θερμά που για μία ακόμα φορά συντέλεσε στην πολιτιστική προβολή της Καλαμάτας Διεθνώς καθώς και στην βασική ώθηση για την ανάπτυξη του Σκακιού στη πόλη μας». Ακολούθησαν δύο ιδιαίτερα σημαντικές και πολύ ενδιαφέρουσες διαλέξεις.

Η πρώτη διάλεξη πραγματοποιήθηκε από τον κ. Μουτζούρη Μανώλη που αφορούσε κατά την εξέλιξη του ψυχρού πολέμου το ματς του αιώνα που διεξήχθη το 1972 μεταξύ Μπόρις Σπάσκι και Μπόμπι Φίσερ και ποια ήταν η μετέπειτα σχέση τους. Πώς μέσα από την σχέση των δύο αυτών παγκοσμίων πρωταθλητών φάνηκε το Μεγαλείο της προσωπικότητας του Σπάσκι.

Ακολούθησε η διάλεξη του κ. Ηλία Κουρκουνάκη με θέμα «Το Σκάκι στην Εκπαίδευση και Ως Φιλοσοφία Ζωής».

Με μεγάλη ευστοχία και ξεχωριστή προσέγγιση έκανε όλους, να παρακολουθούν και να έχουν πλήθος ερωτήσεων στις οποίες απάντησε με χαρά ο ομιλητής. Ερωτήσεις υπέβαλλαν μικροί και μεγάλοι σκακιστές και μη καθώς και ο Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας κος. Αδαμόπουλος Γιάννης.

Η έφορος ως οικοδέσποινα ευχαρίστησε τους ομιλητές και όλους τους παρευρισκόμενους και κέρασε όλους την υπέροχη πίτα δώρο του Ηλία Καρδάση και χάρισε από ένα βιβλίο του κ. Κουρκουνάκη Ηλία στους Γιώργο Κωστιάνη που ήρθε από τη Σπάρτη για την εκδήλωση και Γιώργο Μπαλιάμη σκακιστή της ακαδημίας του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας που ήταν οι δύο τυχεροί του φλουριού της πίτας.

Έκανε όμως ιδιαίτερη αναφορά στον κ. Στάθη Καρέλια ως «Μέγα Χορηγό» της Ακαδημίας και του Σκακιστικού Τμήματος γενικά αλλά και της παρούσας εκδήλωσης. Μετέφερε τις ευχές της Οικογένειας Καρέλια για καλή επιτυχία στην εκδήλωση και Καλή Χρονιά σ’ όλους τους ομιλητές.

καντε κλικ για να σχολιασετε

αφηστε μια απαντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Our Facebook Page

Advertisement

περισσοτερα για ΣΠΟΡ