Ειδήσεις
Δήμος Καλαμάτας: Νέος κανονισμός λειτουργίας και χρήσης αθλητικών εγκαταστάσεων
-
από
devgreatway
Συνάντηση εργασίας υπό τον Δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (17/9) στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου, με αντικείμενο το νέο κανονισμό λειτουργίας και χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Καλαμάτας. Παρόντες στη συνάντηση, οι Αντιδήμαρχοι Αθλητισμού Γιώργος Λαζαρίδης και Οικονομικών Πιπίνα Κουμάντου, στελέχη του Τμήματος Αθλητισμού του Δήμου καθώς και εκπρόσωποι ομάδων και συλλόγων που κάνουν χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων στην Καλαμάτα.
Σημειώνεται ότι ήδη σε όλες τις ομάδες – συλλόγους της περιοχής έχει αποσταλεί το προσχέδιο του κανονισμού λειτουργίας, ενώ στο πλαίσιο της ευρείας διαβούλευσης που έχει προηγηθεί, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με εκπροσώπους ομάδων ανά αθλητική εγκατάσταση, με σκοπό να κατατεθούν ιδέες, προτάσεις και απόψεις επί του σχεδίου για το νέο κανονισμό. Με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, θ’ ακολουθήσει εισήγηση προς τα αρμόδια συλλογικά όργανα του Δήμου προκειμένου να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εκφράστηκαν απορίες, κατατέθηκαν ερωτήσεις και δόθηκαν απαντήσεις – διευκρινίσεις σχετικά με τα όσα περιλαμβάνονται στο σχέδιο του κανονισμού λειτουργίας και χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Καλαμάτας.
Σε παρέμβασή του ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος -μεταξύ άλλων- ανέφερε: «Χρειαζόμαστε έναν ενιαίο κανονισμό λειτουργίας και χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Καλαμάτας. Από την υφιστάμενη κατάσταση πρέπει να περάσουμε σε μια περισσότερο οργανωμένη διαδικασία, με κανόνες που θα είναι σεβαστοί απ’ όλους. Κανόνες που θα βοηθούν τη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων, προσφέροντας καλύτερες υπηρεσίες σε ομάδες και αθλούμενους. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησα από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Γιώργο Λαζαρίδη και από το Τμήμα Αθλητισμού του Δήμου Καλαμάτας, καθώς όπως γνωρίζετε ο Αθλητικός Οργανισμός ως Νομικό Πρόσωπο καταργήθηκε, με όλες τις δυσκολίες που αυτό έχει επιφέρει (έλλειψη αυτόνομου προϋπολογισμού κ.ά.), να συντάξει έναν κανονισμό. Πριν αναφερθώ επιγραμματικά σε αυτό, ας δούμε τι αθλητικές εγκαταστάσεις διαθέτει σήμερα ο Δήμος.
Διαθέτουμε: 10 γήπεδα ποδοσφαίρου, ένα γήπεδο 6Χ6 και ένα γήπεδο 5Χ5, 10 γήπεδα μπάσκετ, μαζί με τα ανοικτά, 3 γήπεδα βόλεϊ, 9 γήπεδα τένις, δύο κολυμβητικές πισίνες, μία μεγάλη και μία παιδική στο Δημοτικό Κολυμβητήριο και άλλες αίθουσες μικρές ή μεγάλες που εξυπηρετούν άλλα αθλήματα.
Αρκούν οι σημερινές εγκαταστάσεις; Η απάντηση είναι προφανής. Δεν αρκούν, ειδικά όταν αναφερόμαστε στη μεγαλύτερη πόλη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε μία πόλη και ένα Δήμο από τους ελάχιστους που κατέγραψαν αύξηση πληθυσμού κατά την τελευταία απογραφή.
Απαιτούνται νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις, για τις οποίες προφανώς και αναζητούμε χρηματοδοτήσεις, όπως το Παλέ ντε Σπορ που διεκδικούμε, όπως και μία σειρά ακόμα έργα μικρότερου μεγέθους που σε συνδυασμό με τη συντήρηση των υφιστάμενων αθλητικών δομών μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για όσα ακολουθούν.
Αναφέρω επιγραμματικά μόνο τα όσα έχουν γίνει ως παρεμβάσεις τελευταία, όπως ο κλιματισμός, το βάψιμο, οι κερκίδες και τα φώτα LED στο Κλειστό της Παραλίας, το σύστημα ψύξης – θέρμανσης στην Τέντα, η ενεργειακή αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων του Δημοτικού Κολυμβητηρίου που είναι σε εξέλιξη, το νέο Κλειστό Προπονητήριο στο Στάδιο που επίσης υλοποιείται την περίοδο αυτή, έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ και φυσικά άλλες πολλές παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί και αναμένεται να υλοποιηθούν, όπως σε συνεργασία με τις Κτιριακές Υποδομές η ανακατασκευή στο Κλειστό του Πολυκλαδικού (είναι ήδη σε διαδικασία διαγωνισμού) η κατασκευή ενός νέου Κλειστού Προπονητηρίου πλησίον του 22ου Δημοτικού Σχολείου στα Γιαννιτσάνικα, η ανακατασκευή του πλαστικού τάπητα στο γήπεδο Γ. Λουκαρέας, και φυσικά πολλές παρεμβάσεις στα ανοιχτά γήπεδα σε όλο το Δήμο.
Μπροστά μας τώρα έχουμε έναν κανονισμό. Έναν κανονισμό για τη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων, για να γνωρίζουν όλοι, αυτοί που είναι σήμερα ή και αυτοί που θα έρθουν αύριο ότι κάθε χώρος διέπεται από μία συγκεκριμένη λειτουργία. Υπάρχουν όροι, κριτήρια, κανόνες που εν πάση περιπτώσει όλες τις ομάδες και όλους τους αθλούμενους στο τέλος θα εξυπηρετήσουν. Τι έχουμε στον κανονισμό: Καταγραφή και πλαίσιο λειτουργίας όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων, ημέρες και ώρες λειτουργίας, πρόγραμμα και κριτήρια παραχώρησης σε συλλόγους και ομάδες, εγγραφή κάρτας μέλους, διαδικασία διάθεσης αθλητικών χώρων, ανταποδοτικότητα χρήσης, υποχρεώσεις ομάδων και αθλουμένων, προστασία εγκαταστάσεων από φθορές κ.ά.
Αυτό -αν θέλετε- είναι το πλαίσιο πάνω στο οποίο έχει συνταχθεί το προσχέδιο του κανονισμού που όλοι έχετε λάβει στο πλαίσιο της διαβούλευσης, που καιρό τώρα έχει ανοίξει. Γιατί είναι μια διαδικασία που επιθυμούμε όλοι να είναι συμμέτοχοι. Προφανώς και γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο να συμφωνούμε πάντα όλοι, όμως σκοπός, στόχος και νομίζω αυτό θα το επιτύχουμε στο τέλος, είναι να συμφωνήσουμε ότι οι κανόνες που θα τεθούν οφείλουν να είναι απ’ όλους σεβαστοί, διότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε δίχως προβλήματα, να εξυπηρετήσουμε τις έτσι κι αλλιώς αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν. Άλλωστε, όλοι μας θέλουμε γεμάτους αθλητικούς χώρους, θέλουμε τα παιδιά μας στα γήπεδα, κοντά στον αθλητισμό και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι αυτή η δημοτική αρχή έχει κάνει πολλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Πλαίσιο, λοιπόν, κανόνες και σεβασμός για όλους. Είμαστε εδώ, να σας ακούσουμε, να ακούσουμε ιδέες, προτάσεις και να θυμάστε ότι όλοι είμαστε στην ίδια πλευρά».