Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τελικός Champions League: Μάχη ανάμεσα σε Σίτι και Ίντερ για το βαρύτιμο τρόπαιο στην Κωνσταντινούπολη!

, Τελικός Champions League: Μάχη ανάμεσα σε Σίτι και Ίντερ για το βαρύτιμο τρόπαιο στην Κωνσταντινούπολη!

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται ο τελικός του Champions League, που θα διεξαχθεί το βράδυ του Σαββάτου (22:00, MEGA, Cosmote Sport 1) στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στη Μάντσεστερ Σίτι και την Ίντερ.

Δίχως να έχει καθίσει στο «θρόνο» της ποδοσφαιρικής Ευρώπης στη διάρκεια της ιστορίας της, ο πιο πλούσιος σύλλογος όχι μόνο στην Αγγλία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, η Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα, αλλά και του Έρλινγκ Χάαλαντ είναι κοντά στο όνειρό της κατάκτησης του Champions League στον τελικό, αλλά η Ίντερ δείχνει να μην «φοβάται» και ελπίζει γι’ ακόμη ένα… ποδοσφαιρικό «θαύμα» στην Πόλη.

Οι Ιταλοί θα παραταχθούν στο Ολυμπιακό Στάδιο «Ατατούρκ» (72.000 θέσεων) έχοντας πάνω τους την επιβλητική «σκιά» του μεγάλου φαβορί, των «μπλε», τέτοια που μπορούν να ρίξουν ο επιτυχημένος και κορυφαίος προπονητής της Σίτι, ο επιθετικός και Νορβηγός γίγαντας των «πολιτών» και φυσικά ο πλούσιος ιδιοκτήτης του αγγλικού συλλόγου.

Στο ποδόσφαιρο, όμως, όπως και στα παραμύθια, συμβαίνει συχνά στο τέλος να θριαμβεύει ο… κοντορεβυθούλης.

Η Μάντσεστερ Σίτι, ωστόσο, αυτή τη φορά φαίνεται να έχει… διαβάσει την ιστορία και δεν σκοπεύει να επαναλάβει τα ίδια λάθη που έκανε στον πρώτο -και τελευταίο μέχρι σήμερα- τελικό της, όταν έχασε 1-0 από την Τσέλσι το 2021 στο Πόρτο.

«Τι προνόμιο να φτάνεις σε δύο τελικούς σε τρία χρόνια, είναι απίστευτο, αλλά στο τέλος πρέπει να κατακτήσεις το Champions League για να αποδείξεις τι αξίζεις» συνόψισε ο Πεπ Γκουαρντιόλα, ο οποίος πανηγύρισε δύο φορές το τρόπαιο με την Μπαρτσελόνα, το 2009 και το 2011.

Όμως ο Καταλανός προπονητής έχει την ίδια… λαχτάρα, όπως επίσης και ο Σεΐχης Μανσούρ, μέλος της βασιλικής οικογένειας των Εμιράτων και αγοραστής του συλλόγου το 2008.

Το «Abu Dhabi United Group» ελέγχει τον αγγλικό σύλλογο, που έχει πανηγυρίσει τον τίτλο στις επτά από τις τελευταίες 12 αγωνιστικές περιόδους της Premier League, ενώ είναι κορυφαίος σε έσοδα στον κόσμο (731 εκατ. ευρώ την περασμένη σεζόν σύμφωνα με την Deloitte), αλλά ακόμα περιμένει να γίνει το πρώτο κράτος-ιδιοκτήτης που θα σηκώσει το Κύπελλο με τα «μεγάλα αυτιά».

Αυτό ανήκει για λίγες ώρες ακόμη στη Ρεάλ Μαδρίτης, που νίκησε 1-0 τη Λίβερπουλ στον περυσινό τελικό στο Παρίσι, αλλά την οποία η Μάντσεστερ Σίτι συνέτριψε 4-0 στο «Έτιχαντ Στέιντιουμ», στον αγώνα ρεβάνς για την ημιτελική φάση της εφετινής διοργάνωσης, ύστερα από την ισοπαλία 1-1 στην ισπανική πρωτεύουσα.

Τρεις εβδομάδες μετά από αυτή την εκπληκτική εμφάνιση, ο αμυντικός μέσος Τζον Στόουνς -σημείο αναφοράς του παιχνιδιού του Πεπ Γκουαρντιόλα- είναι ωστόσο επιφυλακτικός με την ετικέτα του φαβορί που έχουν… κολλήσει στη Σίτι.

Για το ιστορικό τρεμπλ η Σίτι

Στο Κύπελλο Αγγλίας, για παράδειγμα, «υπάρχουν… φονιάδες γιγάντων, μικρές ομάδες τρίτης ή τέταρτης κατηγορίας που κερδίζουν πρωταθλητές της Premier League ή άλλους, και εκεί αξίζει η ταπεινότητα, ο σεβασμός σε κάθε ομάδα και η ποιότητα των παικτών που έχουν» είπε.

Οι «πολίτες» έχουν πανηγυρίσει δύο τίτλους μέχρι στιγμής στην τρέχουσα σεζόν, κερδίζοντας την Premier League -στη μάχη με την Άρσεναλ- και κατακτώντας το FA Cup, απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Τώρα στοχεύουν στο «τρεμπλ», το οποίο πέτυχαν οι -«συμπολίτες» και αντίπαλοί τους- «κόκκινοι διάβολοι», το 1999.

Έχουν έναν τρομερό άσο στο… μανίκι, τον Νορβηγό γίγαντα Έρλινγκ Χάαλαντ, «σκιάχτρο»-φόβητρο κάθε άμυνας με τα 52 γκολ που πέτυχε από την έλευσή του το περασμένο καλοκαίρι στη Μάντσεστερ Σίτι, προερχόμενος από την Ντόρτμουντ.

Ο Αλεσάντρο Μπαστόνι, ένας από τους τρεις κεντρικούς αμυντικούς που θα έχουν την ευθύνη του… περιορισμού του Νορβηγού γίγαντα (1,94 μ.), φροντίζει να μην τρέμει: «Φοβόμαστε τους δολοφόνους, όχι τους ποδοσφαιριστές. Θα ήταν λάθος να μιλήσουμε για φόβο» τόνισε.

Το «θαύμα της Κωνσταντινούπολης»

Οι «νερατζούρι», τρίτοι τη σεζόν που ολοκληρώθηκε στη Serie A, δεν υπολείπονται επίσης στην επίθεση, με τον Έντιν Τζέκο ή τον Ρομέλου Λουκάκου να συνοδεύουν τον Αργεντινό «ταύρο», παγκόσμιο πρωταθλητή Λαουτάρο Μαρτίνες. Διαθέτουν επίσης επικίνδυνους μπακ, χαφ με υψηλή πίεση και άμεσο επιθετικό παιχνίδι.

Ο σύλλογος με τους τρεις τίτλους Κυπέλλου Πρωταθλητριών/Champions League (1964, 1965, 2010) σίγουρα επωφελήθηκε από μία πιο… «εύκολη» διαδρομή από τη Μάντσεστερ Σίτι, αλλά ήξερε πώς να διαχειριστεί τα ντέρμπι κόντρα στη Μίλαν (σ.σ. νίκη 2-0 εκτός και νίκη 1-0 εντός) για την ημιτελική φάση της διοργάνωσης.

«Είμαστε ένας μεγάλος σύλλογος και έχουμε πολλές προσδοκίες. Όταν η Ίντερ φτάνει στον τελικό, πρέπει να κερδίζει. Αν το δεις έτσι, δεν είμαστε το αουτσάιντερ, γιατί η ιστορία μιλάει για εμάς. Είμαστε όλοι σπουδαίοι παίκτες, ξέρουμε πώς να παίζουμε τους τελικούς» είπε ο Αντρέ Ονάνα.

Ο Καμερουνέζος τερματοφύλακας ονειρεύεται πριν μπει στο Ολυμπιακό Στάδιο «Ατατούρκ», το οποίο είναι διάσημο για τον θρυλικό τελικό του 2005, όπου η Λίβερπουλ κέρδισε στα πέναλτι, αφού έχανε 3-0 στο ημίχρονο από τη Μίλαν. Οι «κόκκινοι» έδειξαν τον δρόμο, η Ίντερ θέλει επίσης το δικό της «θαύμα της Κωνσταντινούπολης».

Το σόου πριν τον τελικό

H Βραζιλιάνα σούπερ σταρ Ανίτα και ο Νιγηριανός Μπούρνα, θα είναι oι καλλιτέχνες-σταρ που θα πρωταγωνιστήσουν στο σόου που θα προηγηθεί του τελικού.

«Είμαι τόσο ενθουσιασμένη! Είμαι χαρούμενη που θα συμμετέχω στο σόου του Champions League και ανυπομονώ να τραγουδήσω μαζί με τον Μπούρνα Μπόι. Ένα σόου που δεν πρέπει να χάσουν οι οπαδοί στο στάδιο και σε όλο τον κόσμο», είπε η 30χρονη Ανίτα, η οποία έφτασε στο νο1 των χιτ στη Βραζιλία το 2013 με το «Ζεν».

Πρόκειται για ένα σόου, που όπως και ο τελικός θα μεταδοθεί σε περισσότερες από 200 χώρες σε όλο τον κόσμο.

«Ο κόσμος δεν είναι έτοιμος για αυτό που επιφυλάσσουμε», είπε ο βραβευμένος με GRAMMY τραγουδιστής-τραγουδοποιός και παραγωγός Μπούρνα Μπόι.

Οι πιθανές συνθέσεις:

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ (Πεπ Γκουαρντιόλα): Έντερσον, Γουόκερ, Ρούμπεν Ντίας, Ακέ, Στόουνς, Ρόδρι, Μπερνάρντο Σίλβα, Ντε Μπρόινε, Γκουντογκάν, Γκρίλις, Χάαλαντ.

ΙΝΤΕΡ (Σιμόνε Ιντζάγκι): Ονάνα, Νταρμιάν, Ατσέρμπι, Μπαστόνι, Ντάμφρις, Μπαρέλα, Χακάν Τσαλχάνογλου, Μχιταριάν, Ντιμάρκο, Λαουτάρο Μαρτίνες, Τζέκο.

Έτσι έφτασαν στον τελικό οι δύο φιναλίστ:

Μάντσεστερ Σίτι

7ος ΟΜΙΛΟΣ

1η αγωνιστική – 6 Σεπτεμβρίου

Σεβίλλη-Μάντσεστερ Σίτι 0-4

2η αγωνιστική – 14 Σεπτεμβρίου

Μάντσεστερ Σίτι-Ντόρτμουντ 2-1

3η αγωνιστική – 5 Οκτωβρίου

Μάντσεστερ Σίτ-Κοπεγχάγη 5-0

4η αγωνιστική – 11 Οκτωβρίου

Κοπεγχάγη-Μάντσεστερ Σίτι 0-0

5η αγωνιστική – 25 Οκτωβρίου

Ντόρτμουντ-Μάντσεστερ Σίτι 0-0

6η αγωνιστική – 2 Δεκεμβρίου

Μάντσεσερ Σίτι-Σεβίλλη 3-1

Φάση των «16»

Λειψία-Μάντσεστερ Σίτι 1-1,0-7

Προημιτελικά

Μάντσεστερ Σίτι-Μπάγερν 3-0,1-1

Ημιτελικά

Ρεάλ Μαδρίτης-Μάντσεστερ Σίτι 1-1,0-4

Ίντερ

3ος ΟΜΙΛΟΣ

1η αγωνιστική – 7 Σεπτεμβρίου

Ίντερ-Μπάγερν 0-2

2η αγωνιστική – 13 Σεπτεμβρίου

Βικτόρια Πλζεν-Ίντερ 0-2

3η αγωνιστική – 4 Οκτωβρίου

Ίντερ-Μπαρτσελόνα 1-0

4η αγωνιστική – 12 Οκτωβρίου

Μπαρτσελόνα-Ίντερ 3-3

5η αγωνιστική – 26 Οκτωβρίου

Ίντερ-Βικτόρια Πλζεν 4-0

6η αγωνιστική – 1 Δεκεμβρίου

Μπάγερν-Ίντερ 2-0

Φάση των «16»

Ίντερ-Πόρτο 1-0,0-0

Προημιτελικά

Μπενφίκα-Ίντερ 0-2,3-3

Ημιτελικά

Μίλαν-Ίντερ 0-2,0-1

Σιμόν Μαρτσίνιακ: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την «σφυρίχτρα» του τελικού

Ο Πολωνός Σιμόν Μαρτσίνιακ θα είναι ο διαιτητής του τελικού Champions Legaue.

Μία παρουσία που αμφισβητήθηκε καθώς η UEFA έκανε έρευνα σχετικά με την παρουσία του 42χρονου επιχειρηματία σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Κατοβίτσε και η οποία είχε σχέση με ένα ακροδεξιό κίνημα.

Ο Πολωνός χρειάστηκε να ζητήσει συγγνώμη για τη συμμετοχή του και δόθηκαν διευκρινίσεις από μια επιτροπή κατά των διακρίσεων.

«Θέλω να εκφράσω τη βαθύτατη συγγνώμη μου για την εμπλοκή μου και την οποιαδήποτε ταλαιπωρία ή βλάβη που μπορεί να έχει προκαλέσει» τόνισε ο Μαρτσίνιακ σε δήλωσή του, την οποία απέστειλε στην UEFA.

Ο 42χρονος Πολωνός, ο οποίος είναι διεθνής διαιτητής από το 2011, θα διαιτητεύσει τον πρώτο του τελικό στο Champions League, έχοντας διατελέσει τέταρτος διαιτητής στον τελικό του 2018.

Έχει διαιτητεύσει οκτώ αγώνες Champions League αυτή τη σεζόν από τα πλέι οφ, συμπεριλαμβανομένου του ημιτελικού δεύτερου αγώνα μεταξύ Μάντσεστερ Σίτι και Ρεάλ Μαδρίτης. Τον περασμένο Δεκέμβριο διαιτήτευσε τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2022 μεταξύ Αργεντινής και Γαλλίας στο Κατάρ.

Θα έχει βοηθούς τους συμπατριώτες του Πάβελ Σοκολνίτσκι και Τόμαζ Λισκίεβιτς, με τον Ρουμάνο Βασίλε Φορίν Μαρινέσκου να είναι ο αναπληρωματικός διαιτητής. Τέταρτος διαιτητής θα είναι ο Ίστβαν Κόβατς (Ρουμανία). Ο ρόλος του VAR έχει ανατεθεί στον Τόμαζ Κβιατόβσκι (Πολωνία), τον οποίο θα βοηθούν ο συμπατριώτης Μπαρτόζ Φρανκόβσκι και ο Γερμανός Μάρκο Φρίτζ.

Πόσα εκατομμύρια θα εισπράξει ο νικητής του τελικού

Μάντσεστερ Σίτι και Ίντερ θα διεκδικήσουν το κορυφαίο τρόπαιο συλλόγων στον πλανήτη, μία θέση στην ιστορία, δόξα, αλλά και το έπαθλο των επιπλέον 4,5 εκατομμυρίων ευρώ που πρόκειται να πάρει ο νικητής, εκτός των 15,5 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν εξασφαλίσει οι δύο φιναλίστ, με τη συμμετοχή τους στον τελικό.

Επιπλέον, η νικήτρια εξασφαλίζοντας πρόκριση στο Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ του 2022 θα λάβει ακόμη 3,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ, εάν κατακτήσει το τρόπαιο, θα εισπράξει επιπλέον 1 εκατομμύριο ευρώ.

Όπως είναι γνωστό η UEFA μοίρασε 2,159 δισ. ευρώ στους 32 συλλόγους, ενώ η ομάδα που θα κατακτήσει το τρόπαιο θα εισπράξει το πολύ 85,14 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται το market pool.

Να σημειωθεί ότι για την προσεχή σεζόν 2023/24 το Champions League θα «μοιράσει» 2,176 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε ποσοστιαία βάση, σημαίνει ότι το 57% των συνολικών χρημάτων που σχεδιάζει να διανείμει η UEFA θα πάει στην κορυφαία διοργάνωση συλλόγων τον κόσμο.

Κι αυτό αντιπροσωπεύει επίσης το 32% του συνολικού προϋπολογισμού, μια μικρή αύξηση σε σύγκριση με τα χρήματα που έχει σχεδιάσει να μοιράσει για την τρέχουσα σεζόν (2022-23), τα οποία θα είναι 2,159 δισ. και σε σύγκριση με τα 2,106 δισ. της σεζόν 2021-2022.

Η ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα κέρδισε τον τίτλο της Premier League αλλά και το Κύπελλο Αγγλίας και είναι ένα…βήμα από «τρεμπλ», πρώτο για αγγλική ομάδα μετά από εκείνο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1999.

Η Ίντερ ήταν 3η στην ιταλική Serie A, κατέκτησε το Κύπελλο Ιταλίας (2-1 τη Φιορεντίνα) και το Σούπερ Κύπελλο (3-0 τη Μίλαν).

Οι Ιταλοί θέλουν να στεφθούν πρωταθλητές Ευρώπης για 4η φορά, με την αγγλική ομάδα να επιδιώκει να κατακτήσει το τρόπαιο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της ηπείρου για πρώτη της φορά.

Αναμένονται 200 ιδιωτικά τζετ με δισεκατομμυριούχους του Κόλπου

Η Τουρκία αναμένει 200 ιδιωτικά τζετ με επιβάτες δισεκατομμυριούχους του Κόλπου, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν τον τελικό του Champions League στην Κωνσταντινούπολη, ανάμεσα στη Μάντσεστερ Σίτι και την Ίντερ (10/6-22:00).

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, «μερικοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, από χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και το Μπαχρέιν, θα είναι επιβάτες σε 200 ιδιωτικά αεροσκάφη που αναμένεται να προσγειωθούν στη χώρα».

Ανάμεσά τους, φυσικά, και ο ιδιοκτήτης της Μάντσεστερ Σίτι, σεΐχης Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ Αλ-Ναχιάν, μέλος της βασιλικής οικογένειας των ΗΑΕ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας. Στα τέλη του 2008 το «Abu Dhabi United Group», η εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων του σεΐχη με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αγόρασε τον αγγλικό σύλλογο, για 266 εκατομμύρια λίρες.

Όπως αναφέρει η ιταλική αθλητική εφημερίδα «Gazzetta dello Sport», στις εξέδρες του σταδίου «Ατατούρκ», δίπλα στον επικεφαλής της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, θα βρίσκεται και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Tips των τελικών

Συνολικά πέντε τελικοί της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης συλλόγων έχουν κριθεί στην παράταση και ένδεκα στα πέναλτι, ενώ ένας χρειάστηκε επαναληπτικό.

Η Αγγλία είναι η χώρα που έχει τους περισσότερους διαφορετικούς εκπροσώπους σε τελικό (9) και τους πιο πολλούς διαφορετικούς νικητές (5).

Τις περισσότερες εμφανίσεις ομάδων έχει η Ισπανία (30). Φυσικά, μεταξύ των χωρών με παρουσία στον τελικό βρίσκεται και η Ελλάδα, με τον Παναθηναϊκό στις 2 Ιουνίου 1971 απέναντι στον Άγιαξ, που ολοκληρώθηκε με νικητές (2-0) τους Ολλανδούς.

Τελικοί που κρίθηκαν στην παράταση:

Ρεάλ Μαδρίτης-Μίλαν 3-2 (1957/58: 2-2 μετά από 90 λεπτά)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μπενφίκα 4-1 (1967/68: 1-1 μετά από 90 λεπτά)

Φέγενορντ-Σέλτικ 2-1 (1969/70: 1-1 μετά από 90 λεπτά)

Σαμπντόρια–Μπαρτσελόνα 0-1 (1991/92: 0-0 μετά από 90 λεπτά)

Ρεάλ Μαδρίτης-Ατλέτικο Μαδρίτης 4-1 (2013/14: 1-1 μετά από 90 λεπτά)

Οι τελικοί που κρίθηκαν στα πέναλτι:

Λίβερπουλ-Ρόμα 1-1 (1983/84 – νίκησε η Λίβερπουλ με 4-2 στα πέναλτι)

Στεάουα Βουκουρεστίου-Μπαρτσελόνα 0-0 (1985/86 – νίκησε η Στεάουα με 2-0)

Αϊντχόφεν–Μπενφίκα 0-0 (1987/88 – νίκησε η Αϊντχόφεν με 6-5)

Ερυθρός Αστέρας–Μαρσέιγ 0-0 (1990/91 – νίκησε ο Ερυθρός Αστέρας με 5-3)

Γιουβέντους-Άγιαξ 1-1 (1995/96 – νίκησε η Γιουβέντους με 4-2)

Μπάγερν Μονάχου–Βαλένθια 1-1 (2000/01 – νίκησε η Μπάγερν με 5-4)

Γιουβέντους–Μίλαν 0-0 (2002/03 – νίκησε η Μίλαν με 3-2)

Μίλαν–Λίβερπουλ 3-3 (2004/05 – νίκησε η Λίβερπουλ με 3-2)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ–Τσέλσι 1-1 (2007/08 – νίκησε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 6-5)

Μπάγερν Μονάχου–Τσέλσι 1-1 (2011/12 – νίκησε η Τσέλσι με 4-3)

Ρεάλ Μαδρίτης-Ατλέτικο Μαδρίτης 1-1 (2015/16 – νίκησε η Ρεάλ Μαδρίτης με 5-3)

Τελικοί που κρίθηκαν σε επαναληπτικό:

Μπάγερν Μονάχου-Ατλέτικο Μαδρίτης 4-0 στις 17/05/1974 (ο πρώτος τελικός ολοκληρώθηκε 1-1 στις 15/05/1974)

Τα μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας:

100% : Νότιγχαμ Φόρεστ, Πόρτο, Τσέλσι (2 νίκες), Άστον Βίλα, Ερυθρός Αστέρας, Φέγενορντ, Αϊντχόφεν (1 νίκη)

82,3%: Ρεάλ Μαδρίτης (14 νίκες-3 ήττες)

60,0%: Λίβερπουλ (6 νίκες-4 ήττες)

66,6%: Άγιαξ (4 νίκες-2 ήττες)

63,6%: Μίλαν (7 νίκες-4 ήττες)

62,5%: Μπαρτσελόνα (5 νίκες–3 ήττες)

Οι περισσότεροι διαφορετικοί εκπρόσωποι ανά χώρα:

9: Αγγλία (Άρσεναλ, Άστον Βίλα, Τσέλσι, Λιντς, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Νότιγχαμ Φόρεστ, Τότεναμ, Μάντσεστερ Σίτι)

6: Ιταλία (Μίλαν, Φιορεντίνα, Ίντερ, Γιουβέντους, Ρόμα, Σαμπντόρια)

6: Γερμανία (Μπάγερν Μονάχου, Ντόρτμουντ, Γκλάντμπαχ, Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, Αμβούργο, Λεβερκούζεν)

5: Γαλλία (Μαρσέιγ, Μονακό, Σεντ Ετιέν, Ρεμς, Παρί Σεν Ζερμέν)

4: Ισπανία (Ατλέτικο Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Βαλένθια)

3: Ολλανδία (Άγιαξ, Φέγενορντ, Αϊντχόφεν)

2: Πορτογαλία (Μπενφίκα, Πόρτο)

Οι περισσότεροι διαφορετικοί νικητές ανά χώρα:

5: Αγγλία (Άστον Βίλα, Τσέλσι, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Νότιγχαμ Φόρεστ)

3: Ιταλία (Μίλαν, Ίντερ, Γιουβέντους)

3: Ολλανδία (Άγιαξ, Φέγενορντ, Αϊντχόφεν)

2: Γερμανία (Μπάγερν Μονάχου, Ντόρτμουντ)

2: Ισπανία (Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης)

2: Πορτογαλία (Μπενφίκα, Πόρτο)

Οι περισσότερες εμφανίσεις ομάδων ανά χώρα:

30: Ισπανία (Ρεάλ Μαδρίτης 17, Μπαρτσελόνα 8, Ατλέτικο Μαδρίτης 3, Βαλένθια 2)

29: Ιταλία (Μίλαν 11, Γιουβέντους 9, Ίντερ 6, Φιορεντίνα 1, Ρόμα 1, Σαμπντόρια 1)

26: Αγγλία (Λίβερπουλ 10, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 5, Τσέλσι 3, Νότιγχαμ Φόρεστ 2,, Μάντσεστερ Σίτι 2, Άρσεναλ 1, Άστον Βίλα 1, Λιντς 1, Τότεναμ 1)

18: Γερμανία (Μπάγερν Μονάχου 11, Ντόρτμουντ 2, Αμβούργο 2, Γκλάντμπαχ 1, Λεβερκούζεν 1, Αϊντραχτ Φρανκφούρτης 1)

9: Πορτογαλία (Μπενφίκα 7, Πόρτο 2)

8: Ολλανδία (Άγιαξ 6, Αϊντχόφεν 1, Φέγενορντ 1)

7: Γαλλία (Μαρσέιγ 2, Ρεμς 2, Μονακό 1, Σεντ Ετιέν 1, Παρί Σεν Ζερμέν 1)

2: Σκωτία (Σέλτικ 2)

2: Ρουμανία (Στεάουα Βουκουρεστίου 2)

2: Σερβία (Ερυθρός Αστέρας 1, Παρτιζάν Βελιγραδίου 1)

1: Ελλάδα (Παναθηναϊκός 1)

1: Σουηδία (Μάλμε 1)

Το Κύπελλο Πρωταθλητριών, που η ιδέα για τη διεξαγωγή του ήταν έμπνευση του Γάλλου δημοσιογράφου της “Equipe”, Γκαμπριέλ Ανό, και το οποίο από το 1992 έχει μετονομαστεί σε Champions League, καθιερώθηκε από την σεζόν 1955-56.

Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει κατακτήσει 13 τρόπαια και βρίσκεται στην κορυφή του σχετικού πίνακα, όπου ακολουθούν η Μίλαν (7), η Λίβερπουλ και η Μπάγερν (6), η Μπαρτσελόνα (5), ο Αγιαξ (4), η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Ιντερ (από 3).

Η Ισπανία (14 Ρεάλ, 5 Μπαρτσελόνα) έχει κατακτήσει 18 φορές τον τίτλο. Ακολουθουν η Αγγλία (14), η Ιταλία που έχει 12, η Γερμανία (8), η Ολλανδία (6) και η Πορτογαλία (4), ενώ από ένα τρόπαιο έχουν οι Γαλλία, Ρουμανία, Σκοτία και Γιουγκοσλαβία.

Τα αποτελέσματα των τελικών από την έναρξη του θεσμού μέχρι και σήμερα:

1956: Παρίσι ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-Ρεμς 4-3

1957: Μαδρίτη ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-Φιορεντίνα 2-0

1958: Βρυξέλλες ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-Μίλαν 3-2 παράταση (2-2)

1959: Στουτγκάρδη ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-Ρεμς 2-0

1960: Γλασκόβη ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-Άιντραχτ 7-3

1961: Βέρνη ΜΠΕΝΦΙΚΑ-Μπαρτσελόνα 3-2

1962: Άμστερνταμ ΜΠΕΝΦΙΚΑ-Ρεάλ 5-3

1963: Γουέμπλεϊ ΜΙΛΑΝ-Μπενφίκα 2-1

1964: Βιέννη ΙΝΤΕΡ-Ρεάλ 3-1

1965: Μιλάνο ΙΝΤΕΡ-Μπενφίκα 1-0

1966: Βρυξέλλες ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-Παρτιζάν 2-1

1967: Λισαβόνα ΣΕΛΤΙΚ-Ίντερ 2-1

1968: Γουέμπλεϊ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝ.-Μπενφίκα 4-1 παράταση (1-1)

1969: Μαδρίτη ΜΙΛΑΝ-Άγιαξ 4-1

1970: Μιλάνο ΦΕΓΕΝΟΡΝΤ-Σέλτικ 2-1 παράταση (1-1)

1971: Γουέμπλεϊ ΑΓΙΑΞ-Παναθηναϊκός 2-0

1972: Ρότερνταμ ΑΓΙΑΞ-Ίντερ 2-0

1973: Βελιγράδι ΑΓΙΑΞ-Γιουβέντους 1-0

1974: Βρυξέλλες ΜΠΑΓΕΡΝ-Ατλέτικο Μαδρ. 1-1 (4-0 στον επαναληπτικό)

1975: Παρίσι ΜΠΑΓΕΡΝ-Λιντς 2-0

1976: Γλασκώβη ΜΠΑΓΕΡΝ-Σεντ Ετιέν 1-0

1977: Ρώμη ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ-Γκλάντμπαχ 3-1

1978: Γουέμπλεϊ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ-Μπριζ 1-0

1979: Μόναχο ΝΟΤΙΓΧΑΜ-Μάλμε 1-0

1980: Μαδρίτη ΝΟΤΙΓΧΑΜ-Αμβούργο 1-0

1981: Παρίσι ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ-Ρεάλ Μαδρίτης 1-0

1982: Ρότερνταμ ΑΣΤΟΝ ΒΙΛΑ-Μπάγερν 1-0

1983: Αθήνα ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-Γιουβέντους 1-0

1984: Ρώμη ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ-Ρόμα 1-1 (5-3 στα πέναλτι)

1985: Βρυξέλλες ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ-Λίβερπουλ 1-0

1986: Σεβίλλη ΣΤΕΑΟΥΑ-Μπαρτσελόνα 0-0 (2-0 στα πέναλτι)

1987: Βιέννη ΠΟΡΤΟ-Μπάγερν 2-1

1988: Στουτγκάρδη ΑΙΝΤΧΟΦΕΝ-Μπενφίκα 0-0 (6-5 στα πέναλτι)

1989: Βαρκελώνη ΜΙΛΑΝ-Στεάουα 4-0

1990: Βιέννη ΜΙΛΑΝ-Μπενφίκα 1-0

1991: Μπάρι ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ-Μαρσέιγ 0-0 (5-3 στα πέναλτι)

1992: Γουέμπλεϊ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ-Σαμπντόρια 1-0 παράταση

1993: Μόναχο ΜΑΡΣΕΙΓ-Μίλαν 1-0

1994: Αθήνα ΜΙΛΑΝ-Μπαρτσελόνα 4-0

1995: Βιέννη ΑΓΙΑΞ-Μίλαν 1-0

1996: Ρώμη ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ-Άγιαξ 1-1 (4-2 στα πέναλτι)

1997: Μόναχο ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ-Γιουβέντους 3-1

1998: Άμστερνταμ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-Γιουβέντους 1-0

1999: Βαρκελώνη ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝ.-Μπάγερν 2-1

2000: Παρίσι ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-Βαλένθια 3-0

2001: Μιλάνο ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ-Βαλένθια 1-1 (5-4 στα πέναλτι)

2002: Γλασκώβη ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-Λεβερκούζεν 2-1

2003: Μάντσεστερ ΜΙΛΑΝ-Γιουβέντους 0-0 (3-2 στα πέναλτι)

2004: Γκελζενκίρχεν ΠΟΡΤΟ-Μονακό 3-0

2005: Κωνσταντινούπολη ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ-Μίλαν 3-3 (3-2 στα πέναλτι)

2006: Παρίσι ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ-Άρσεναλ 2-1

2007: Αθήνα ΜΙΛΑΝ-Λίβερπουλ 2-1

2008: Μόσχα ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝ.-Τσέλσι 1-1 (6-5 στα πέναλτι)

2009: Ρώμη ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ-Μάντσεστερ Γ. 2-0

2010: Μαδρίτη ΙΝΤΕΡ-Μπάγερν 2-0

2011: Γουέμπλεϊ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ-Μάντσεστερ Γ. 3-1

2012: Μόναχο ΤΣΕΛΣΙ-Μπάγερν 1-1 (4-3 στα πέναλτι)

2013: Γουέμπλεϊ ΜΠΑΓΕΡΝ-Ντόρτμουντ 2-1

2014: Λισαβόνα ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-Ατλέτικο Μαδρ. 4-1 παράταση (1-1)

2015: Βερολίνο ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ-Γιουβέντους 3-1

2016: Μιλάνο ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-Ατλέτικο Μαδρ. 1-1 (5-3 στα πέναλτι)

2017: Κάρντιφ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-Γιουβέντους 4-1

2018: Κίεβο ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ -Λίβερπουλ 3-1

2019: Μαδρίτη Τότεναμ-ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ 0-2

2020: Λισαβόνα Παρί Σεν Ζερμέν-ΜΠΑΓΕΡΝ 0-1

2021: Πόρτο Μάντσεστερ Σίτι-ΤΣΕΛΣΙ 0-1

2022: Παρίσι Λίβερπουλ-ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ 0-1

ΤΡΟΠΑΙΟΥΧΟΙ

14 Κύπελλα: Ρεάλ Μαδρίτης

7 Κύπελλα: Μίλαν

6 Κύπελλα: Λίβερπουλ, Μπάγερν

5 Κύπελλα: Μπαρτσελόνα

4 Κύπελλα: Αγιαξ

3 Κύπελλα: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ιντερ

2 Κύπελλα: Πόρτο, Μπενφίκα, Γιουβέντους, Νότιγχαμ, Τσέλσι

1 Κύπελλο: Αστον Βίλα, Ντόρτμουντ, Σέλτικ, Ερυθρός

Αστέρας, Φέγενορντ, Αμβούργο, Μαρσέιγ,

Αϊντχόφεν, Στεάουα Βουκουρεστίου

καντε κλικ για να σχολιασετε

αφηστε μια απαντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Our Facebook Page

Advertisement

περισσοτερα για ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ