Connect with us

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Γιαννακόπουλος: «Ο Ρεχάγκελ ήταν ο στρατηγός μας»

, Γιαννακόπουλος: «Ο Ρεχάγκελ ήταν ο στρατηγός μας»

Ο Στέλιος Γιαννακόπουλος θυμήθηκε το ιστορικό παιχνίδι της Εθνικής Ελλάδος κόντρα στην Ισπανία

Συνέντευξη στην ισπανική εφημερίδα «Marca» παραχώρησε ο βετεράνος διεθνής ποδοσφαιριστής Στέλιος Γιαννακόπουλος και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και σε ένα από τα πιο σημαντικά παιχνίδια της…παλιάς φρουράς της «γαλανόλευκης».

Πρόκειται για το παιχνίδι κόντρα στην Ισπανία, στο οποίο η Εθνική μας ομάδα κέρδισε με 0-1 στη Σαραγόσα, χάρη σε ένα εκπληκτικό δικό του γκολ εκτός περιοχής.

7 Ιουνίου 2003. Σαραγόσα. Ισπανία-Ελλάδα. Τι έρχεται στο μυαλό του;

«Ότι πετύχαμε μια σπουδαία νίκη απέναντι σε μια από τις καλύτερες ομάδες στον κόσμο. Ήταν μια μνημειώδης έκπληξη. Κανείς δεν περίμενε ότι θα μπορέσουμε να κερδίσουμε. Η ισοπαλία ήταν ήδη φανταστική για εμάς. Η Ισπανία, και περισσότερο εντός έδρας, είναι πάντα μια πολύ δυνατή ομάδα. Αυτή ήταν η πραγματικότητα πριν το παιχνίδι.

Ξέραμε ότι έπρεπε να εκμεταλλευτούμε τα λίγα που είχαμε στην επίθεση, ακόμα κι αν ήταν μόνο μία. Ήρθε με το σουτ μου έξω από την περιοχή. Στη συνέχεια δουλέψαμε σκληρά για να κρατήσουμε το στόχο στο μηδέν και πετύχαμε τρεις βαθμούς που ήταν βασικοί για να είμαστε στο Euro, στο οποίο η Ελλάδα ήταν μόλις το 1980. Τότε ήμουν πέντε χρονών».

Για το αν ήταν το πιο σημαντικό γκολ για την Εθνική;

«Φυσικά. Νομίζω ότι είναι ένα από τα πιο σημαντικά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μας έδωσε μια πολύ σημαντική νίκη, αυτή που μας οδήγησε στο Euro. Προφανώς το πιο σημαντικό είναι αυτό του Χαριστέα στον τελικό με την Πορτογαλία. Είναι όμως από αυτά που σημαδεύουν πολλά πράγματα».

Για το αν θυμάται καλά το παιχνίδι του γκολ στη Σαραγόσα;

«Φυσικά, ήταν κάτι που είχαμε σχεδιάσει».

Για το αν ήταν σχεδιασμένο;

«Ναι ναι. Είμαι δεξιοπόδαρος και έπαιζα στα δεξιά. Αλλά στη Σαραγόσα, ο Ρεχάγκελ με έβαλε αριστερά για έναν λόγο. Ο Μισέλ Σαλγκάδο ήταν ένας εξτρέμ που είχε προβλήματα όταν του επιτέθηκαν εσωτερικά, στα αριστερά του. Το είχαμε μελετήσει πολύ. Το σχέδιο ήταν να δημιουργηθούν έξοδοι από την πλευρά μου για να προσπαθήσω να δημιουργήσω εκείνη τη στιγμή για την οποία μιλάμε. Και ήταν λίγο πριν το ημίχρονο.

Βγήκαμε με πολύ καλές πάσες, πήγα στο κέντρο για να ανέβει ο Βενετίδης. Όταν μου το έδωσε, πήγα στα δεξιά μου, για να ψάξω να βρω την πλευρά που ήταν πιο δύσκολο να υπερασπιστώ τον Σαλγκάδο, να καταλάβω αυτόν τον χώρο ανάμεσα σε αυτόν και τον κεντρικό αμυντικό. Και σούταρα δυνατά για να σκοράρω. Το έργο ήταν τέλειο».

Για το τι ένιωσε όταν είδε την μπάλα μέσα;

«Τεράστια χαρά. Φαίνεται στις εικόνες. Μεγάλη ανάμνηση για εμάς, κακή για τους Ισπανούς. Το τι σήμαινε εξηγείται επίσης από το ότι η Ισπανία δεν είχε χάσει επίσημο αγώνα εντός έδρας και πόσο καιρό χρειάστηκε για να χάσει άλλον».

Για το αν ήταν αυτή η Ελλάδα κάτι ανάμεσα σε ομάδα ποδοσφαίρου και στρατό;

«Σίγουρα. Ήμασταν πολύ δυνατοί. Σε κάθε σημείο του γηπέδου, από γκολ σε επιθετικό, ήμασταν πολύ συμπαγείς. Ήταν μια ομάδα που ήξερε ότι έπρεπε να δουλέψει σκληρά και πολύ ενωμένη. Όλοι, χωρίς εξαιρέσεις. Είχαμε αποδυτήρια γεμάτα από παίκτες με πολύ προσωπικότητα και χαρακτήρα. Πάνω από όλα μια ομάδα».

Για το ποιο στοιχείο θα ξεχώριζε;

«Ότι δεν τα παρατήσαμε ποτέ. Είχαμε όμως και σπουδαίους παίκτες σε όλους τους τομείς».

Για το αν ήταν εύκολο να προσαρμοστεί σε αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού επειδή ήταν επιθετικός παίκτης.

«Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο βλέπουμε παίκτες με εξαιρετικά τεχνικά προσόντα. Αλλά στο ποδόσφαιρο είναι πολύ σημαντικό να έχεις ένα πλάνο, να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις μέσα σε αυτά που χρειάζεται η ομάδα σου ανά πάσα στιγμή».

Για τον Ότο Ρεχάγκελ, τον προπονητή της Ελλάδας το 2004.

«Ήταν ο στρατηγός της ομάδας, των στρατιωτών που ήταν ευτυχισμένοι με αυτό που έκαναν. Δημιούργησε έναν μεγάλο δεσμό μεταξύ του επιτελείου και όλων των παικτών. Ήμασταν πολύ ξεκάθαροι για τους στόχους μας, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι η πειθαρχία ήταν σημαντική για να εκμεταλλευτούμε το ταλέντο στην ομάδα. Η ατμόσφαιρα που δημιούργησε ήταν εξαιρετική. Όλοι είχαμε το κεφάλι μας στο ποδόσφαιρο 100%. Νομίζω ότι είναι η καλύτερη ποδοσφαιρική ομάδα στην ιστορία της Ελλάδας».

Για την καλύτερη του ανάμνηση με τον Ρεχάγκελ;

«Είναι πολλές και πολύ καλές. Είναι ένας άνθρωπος πολύ σημαντικός στη ζωή μου, οδηγός για μένα, που πλέον είμαι προπονητής. Όταν κερδίσαμε το Euro , φανταστείτε το πάρτι που κάναμε στο ξενοδοχείο. Λοιπόν, εκείνη την ώρα, ο Ότο πήγε για ύπνο, για να είναι ήρεμος. Έκανε μια πρόποση με ένα ποτήρι κρασί, πανηγύρισε, σηκώθηκε και έφυγε. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα οι πανηγυρισμοί ήταν μεγάλοι, αλλά δεν τον είδα ποτέ να χάνει τον έλεγχο και την ηρεμία».

Σε ποιο σημείο κατάλαβε ότι μπορεί η Ελλάδα να κερδίσει το Euro;

«Νομίζω ότι οποιοσδήποτε παίκτης θα έδινε την ίδια απάντηση.  Αφού νικήσαμε τη Γαλλία στους προημιτελικούς στο Alvalade, όλοι είδαμε ότι όλα ήταν δυνατά, ότι ήταν η στιγμή μας».

Για το πόσες φορές έχει δει το γκολ του Χαριστέα κόντρα στην Πορτογαλία;

«Δεν ξέρω αν υπάρχουν μηδενικά για να τα μετρήσω. Τόσες πολλές!»

Για το τι έχει κρατήσει από τον τελικό;

«Φυσικά τα παπούτσια. Βρίσκονται σε ένα πολύ ιδιαίτερο μέρος στο σπίτι μου. Έχω το χρυσό μετάλλιο, τη φανέλα του αγώνα… Αλλά το πιο σημαντικό πράγμα είναι οι αναμνήσεις στο κεφάλι και στην καρδιά μου».

Για την άποψη του για όσους επικρίνουν τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα κέρδισε το Euro;

«Το έχω ακούσει πολύ. Αλλά καλώ τον κόσμο να αναλύσει τους αγώνες του Euro 2004. Αν παίζεις μόνο άμυνα, δεν κερδίζεις ευρώ. Πρέπει να κάνεις πολλά περισσότερα πράγματα. Αμυνθήκαμε σε πολλές φάσεις των αγώνων, και πολύ καλά, αλλά επιτιθήκαμε και ήμασταν πολύ αποτελεσματικοί στις περιπτώσεις που δημιουργήσαμε.

Αυτό έχει μεγάλη αξία. Δεν είναι κάθε ομάδα ικανή να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες για γκολ. Όταν λέγεται αυτό, νομίζω ότι πρέπει να ακούσεις προπονητές όπως ο Φαν Χάαλ, ο Λίπι, ο Φέργκιουσον, ο Βενγκέρ ή ο Λουίς Αραγονές, που είπαν ότι το κερδίσαμε δίκαια. Σας εξηγούν πολύ καλά όλα τα πράγματα που κάναμε καλά και αρνούνται ότι το παιχνίδι μας δεν είχε ελκυστικά πράγματα. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση, αυτοί οι σπουδαίοι προπονητές και οι ποδοσφαιριστές. Νομίζω ότι ξέρουν περισσότερα από τους υπόλοιπους».

Τώρα η Ελλάδα μπορεί να στείλει ξανά την Ισπανία σε play-off.

«Είναι πολύ διαφορετικές καταστάσεις, παίκτες και διαφορετικές στιγμές. Η Ισπανία είναι πάλι φαβορί, σίγουρα. Μεγαλώνουμε σιγά σιγά, βήμα βήμα. Είναι ο τρόπος να επιστρέψεις για να ανταγωνιστείς τους καλύτερους».

Αυτή η Ελλάδα να αντιγράψει πράγματα από το 2004;

«Η ομάδα προχωράει καλά, βήμα βήμα. Πρέπει να έχεις τη δική σου ταυτότητα ανάλογα με τους παίκτες που έχεις. Το ότι κάτι ήταν καλό στο ποδόσφαιρο και έχει δώσει καλά αποτελέσματα δεν εγγυάται ότι αν το αντιγράψεις θα πετύχεις. Δεν είναι εύκολο να φτιάξεις ένα πλάνο παιχνιδιού, αλλά μου φαίνεται ότι το πετυχαίνουμε».

Για το πόσο σημασία έχει που το παιχνίδι της Αθήνας παίζεται με κοινό;

«Το ποδόσφαιρο είναι για τους ανθρώπους. Είναι η ομορφιά. Και είναι και για τις δύο ομάδες, ακόμα κι αν παίζεις εκτός έδρας. Είναι ένα κίνητρο. Δεν ήταν κάτι καλό ή ευχάριστο να βλέπεις μεγάλες ομάδες να παίζουν σε άδεια γήπεδα».

Για το πώς του φαίνεται η Ισπανία του Λουίς Ενρίκε;

«Τον λατρεύω. Ήταν σπουδαίος παίκτης και είναι μεγάλος προπονητής. Μου αρέσει πολύ το στυλ παιχνιδιού του. Του αρέσει το ποδόσφαιρο, του αρέσει και οι ομάδες του είναι γενναίες. Έχει κάτι από Γκουαρδιόλα. Μου αρέσει πάρα πολύ».

Για το αν μπορεί να φανταστεί ένα Παγκόσμιο Κύπελλο χωρίς την Ισπανία;

«Λοιπόν όχι. Είναι καλό που η Ισπανία είναι στις μεγάλες διοργανώσεις. Η παρουσία σας ενισχύει αυτές τις διοργανώσεις. Αυτό που ελπίζω είναι ότι και η Ελλάδα θα είναι σύντομα. Το όνειρό μου είναι να δω τη χώρα μου ξανά σε αυτές τις μεγάλες στιγμές».

 

καντε κλικ για να σχολιασετε

αφηστε μια απαντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Our Facebook Page

Advertisement

περισσοτερα για ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ