Connect with us

Ειδήσεις

6 Ιουνίου 1944: Η απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία (D-Day)

, 6 Ιουνίου 1944: Η απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία (D-Day)

Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, 6 Ιουνίου 1944, Νορμανδία

Μία ημερομηνία σταθμός για την ιστορία της ανθρωπότητας και της Ευρώπης ειδικότερα. Μία ημέρα, που ο κόσμος στάθηκε όρθιος. Μία ημέρα, που η Ευρώπη και οι σύμμαχοί της, επέφεραν καίριο πλήγμα στις δυνάμεις του Άξονα. Μία ημέρα που η μηχανή των Ναζί του Χίτλερ, αποδείχθηκε ότι δεν είναι ανίκητη. Είναι η ημέρα που σώθηκε η Ευρώπη.

Σήμερα, 76 χρόνια μετά, την ξέρουμε ως Απόβαση στη Νορμανδία (από την ομώνυμη ταινία) ή D-Day (από τον κωδικό ονομασίας των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί το ΝΑΤΟ). Τότε, την αποκαλούσαν Operation Overlord (Επιχείρηση επικυριαρχίας). Τότε, οι συμμαχικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε στρατό και στόλο του Χίτλερ, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη απόβαση στρατευμάτων στα παράλια της Γαλλίας όχι μόνο στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά στην ιστορία.

, 6 Ιουνίου 1944: Η απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία (D-Day)

Η μάχη της Νορμανδίας κράτησε μέχρι τις 19 Αυγούστου του ίδιου έτους, όταν οι Σύμμαχοι κατάφεραν να περάσουν τον Σηκουάνα, με επικεφαλής τον Αμερικανό αρχιστράτηγο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ. Χιλιάδες νέοι και από τις δύο πλευρές θυσιάστηκαν προκειμένου η Ευρώπη να απεμπλακεί από την μπότα της Βέρμαχτ.

Η απόβαση έγινε σε δύο φάσεις: Κατά τα μεσάνυχτα προς ξημερώματα της 5ης προς 6η Ιουνίου, δύο Αμερικανικές αερομεταφερόμενες μεραρχίες και μια Βρετανική έπεσαν στα μετόπισθεν του γερμανικού στρατού και την αυγή ακολούθησε αμφίβια απόβαση Συμμαχικών δυνάμεων. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν ναυτικές επιχειρήσεις αντιπερισπασμού και παρενόχλησης προκειμένου να είναι απασχολημένο το Γερμανικό Ναυτικό και να μην πλήξει τα συμμαχικά στρατεύματα που θα έκαναν την απόβαση στα παράλια της Γαλλίας. Η θάλασσα της Μάγχης αποναρκοθετήθηκε από τις γερμανικές νάρκες και ποντίσθηκαν νέες, ώστε να κτυπηθούν γερμανικά πλοία.

, 6 Ιουνίου 1944: Η απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία (D-Day)

Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος πάνω από τρία εκατομμύρια άνθρωποι, από τους οποίους οι 195.700 ήταν το προσωπικό των Συμμαχικών σκαφών. Η απόβαση έλαβε χώρα στη χερσόνησο Κοταντέν, την ανατολική όχθη του ποταμού Ορν και τον κόλπο του Σηκουάνα, σε πέντε παραλίες με τα κωδικά ονόματα Gold Beach, Juno Beach, Omaha Beach, Sword Beach και Utah Beach. Η απόβαση θεωρήθηκε ότι ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου 1944, όταν πια είχε εδραιωθεί το προγεφύρωμα των Συμμάχων. Μέχρι τότε είχαν συνολικά μεταφερθεί 850.000 άνδρες, 148.000 οχήματα και 570.000 τόννοι προμηθειών στις γαλλικές ακτές από 7.000 πλοία, από τα οποία μόλις 59 βυθίστηκαν.

, 6 Ιουνίου 1944: Η απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία (D-Day)

Η ελληνική συμμετοχή

Στην απόβαση συμμετείχαν δύο Ελληνικά πλοία του τότε Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού, οι κορβέτες “Τομπάζης” και “Κριεζής”, με πλήρωμα 155 ανδρών. Κυβερνήτης του πρώτου πλοίου ήταν ο Πλωτάρχης Γεώργιος Παναγιωτόπουλος και του δεύτερου ο Δημήτριος Κιοσσές, μετέπειτα ναύαρχος και Αρχηγός του Γεν. Επιτ. Ναυτικού. Ο ύπαρχος του “Κριεζής” Γρηγόριος Παυλάκης τιμήθηκε το 2004 με τον τίτλο του Ιππότη της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας σε επετειακή τελετή που έγινε στη Γαλλία.

Η 6η Ιουνίου του 1944 θεωρείται η αρχή της πτώσης του ναζιστικού καθεστώτος. Μέχρι σήμερα όμως οι χώρες που συμμετείχαν θυμούνται διαφορετικά την ημέρα.

Οι νικήτριες δυνάμεις του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου εορτάζουν και φέτος την ημέρα που δρομολόγησε την οριστική τροπή του πολέμου και οδήγησε στην απελευθέρωση της Ευρώπης από τη ναζιστική μπότα.

Ημέρα απελευθέρωσης

Είναι «ημέρα απελευθέρωσης», όπως είπε το 1985 ο τότε γερμανός πρόεδρος Ρίχαρντ φον Βαϊτσέκερ. Αυτή η ανάγνωση αμφισβητήθηκε τότε στη Γερμανία, σήμερα ελάχιστοι την αμφισβητούν. Ο γερμανός ιστορικός Γκερντ Κρουμάιχ είπε ότι το ερώτημα εάν «εμείς εκείνη την ημέρα απελευθερωθήκαμε ή ηττηθήκαμε, ανήκει στα σκουπίδια της ιστορίας».

Ωστόσο, η ομοφωνία για την ιστορική σημασία των δύο ημερομηνιών, δεν πρέπει να κρύβει τον διαφορετικό τρόπο που έχει μείνει στη συλλoγική μνήμη αυτή η ημέρα πέραν του Ρήνου και του Ατλαντικού.

Διαφορετικές εθνικές αναγνώσεις

Αλλά ούτε και οι ίδιοι οι Σύμμαχοι ομονοούν γύρω από την ανάγνωση της Operation Overlord, όπως είναι η στρατιωτική κωδική ονομασία της απόβασης στη Νορμανδία. Στις ΗΠΑ αντιλαμβάνεται κανείς την D-Day ως μια αμερικανική ηρωϊκή πράξη, όπως έγραψε ο δοκιμιογράφος Άνταμ Γκόπνικ στους«New Yorker», στην 70η επέτειο.

Στα φιλμ οι στρατιώτες άλλων χωρών έπαιζαν δευτερεύοντα ρόλο. Αυτή η αντίληψη του ιστορικού γεγονότος, γράφει ο βρετανός ιστορικός Τζέιμς Χόλαντ, επικρατούσε και στη Γερμανία. Για τον ίδιο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εάν κάποιος ανέλαβε την ηγεσία της επιχείρησης, αυτοί ήταν οι Βρετανοί, επικαλούμενος τον μεγαλύτερο αριθμό βρετανικών δυνάμεων που συμμετείχαν, αλλά και τον αριθμό των θυμάτων, ισάξιου με αυτόν των Αμερικανών. Στη Γαλλία έπρεπε να περάσουν χρόνια για να αναγνωριστεί στη συλλογική μνήμη η προσφορά των γαλλικών δυνάμεων.

, 6 Ιουνίου 1944: Η απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία (D-Day)

Ναι μεν ο διοικητής Φιλίπ Κίφερ συμπεριελήφθη από το 1945 στο Εθνικό Τάγμα της Λεγεώνας της Τιμής, αλλά για τους 177 συμπολεμιστές του έπρεπε να έρθει ο πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν στην εξουσία για να αποκτήσουν το 1984 το δικό τους μνημείο.

Για τον πρώτο μεταπολεμικό πρόεδρο, τον στρατηγό Σαρλ ντε Γκωλ, η επιχείρηση Overlord του κάθονταν στο στομάχι. Κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού της βρίσκονταν ο ίδιος στο Λονδίνο, όπου πολεμούσε για την αναγνώριση της επιτροπής «Ελεύθερη Γαλλία», ως μόνης νόμιμης κυβέρνησης της Γαλλίας.

Οι περισσότερες χώρες αναγνώρισαν όμως το λεγόμενο καθεστώς του Βισί, που κατά τη διάρκεια του πολέμου συνθηκολόγησε με τη ναζιστική Γερμανία και καταδίκασε σε θάνατο τον ντε Γκωλ για εσχάτη προδοσία. Ο βρετανός πρωθυπουργός Γουίνστον Τσώρτσιλ και ο αμερικανός πρόεδρος Φράνκλιν Ρούσβελτ διακατέχονταν από σκεπτικισμό, τελικά ο Τσώρτσιλ στήριξε τον ντε Γκωλ.

Τον ενημέρωσε όμως για τα σχέδια μόλις λίγες ημέρες πριν την D-Day, κάτι που ο γάλλος στρατηγός δεν μπόρεσε να ξεπεράσει ούτε 20 χρόνια μετά την ιστορική επέτειο.

Ο ντε Γκωλ δεν ήθελε να τη γιορτάσει

«Ο πρόεδρος ντε Γκωλ αποφάσισε να συμμετάσχει στους εορτασμούς στη νότια Γαλλία για να τιμήσει την μνήμη των πεσόντων τον Αύγουστο του 1944, που συμμετείχαν στην επιχείρηση» έγραψαν το 1964 οι New York Times. Πολλοί Γάλλοι ένοιωθαν πόνο στη σκέψη ότι ο πρόεδρός τους δεν ανήκε ανάμεσα στους απελευθερωτές, έγραφε τότε η Figaro.

΄Ισως να ήταν το πληγωμένο γαλλικό γόητρο, ίσως παρέβλεψε ο ντε Γκωλ ότι ένα χρόνο νωρίτερα είχε υπογράψει με τον τότε καγκελάριο Κόνραντ Αντενάουερ τη συμφωνία γερμανογαλλικής φιλίας. Αλλά και ο ιστορικός Γκερντ Κρουμάιχ έβλεπε το θέμα, όπως ακριβώς και ο γάλλος στρατηγός.

«Πρόκειται για συμβολική πράξη συνεννόησης που πρέπει να είχε γίνει χωρίς να δοθεί ιδιαίτερη σημασία. Πολύ πιο σημαντική είναι τώρα η κουλτούρα ανάμνησης μέσα στις οικογένειες, ο πόνος για νεκρούς και αγνοούμενους που συνεχίζεται σε οικογενειακό πλαίσιο, τόσο για τους πεσόντες στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά ιδιαίτερα στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

, 6 Ιουνίου 1944: Η απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία (D-Day)

Αρχικά η ονομασία D-Day στα αγγλικά και Jour-J στα γαλλικά ήταν συνώνυμο της απαρχής των στρατιωτικών προετοιμασιών, μέχρις ότου συνδέθηκε με την απόβαση στη Νορμανδία στις 6 Ιουνίου. Στη Γερμανία επιβλήθηκε η αγγλική λέξη D-Day, αν και δεν καθιερώθηκε.

Ο Κρουμάιχ λέει ότι κάθε φορά που ρωτά τους φοιτητές του για την D-Day ψάχνουν οι περισσότεροι στη Βικιπαίδεια. «Είναι λογικό», λέει. «Το γεγονός είναι πολύ μακρινό στην ιστορία για τους νέους σε ηλικία Γερμανούς και δεν συνδέεται με βιωμένα συναισθήματα καταπίεσης, κατοχής, ήττας, όλα εκείνα που σηματοδοτούν ένα ιστορικό γεγονός μνήμης. Εξ άλλου η 6η Ιανουαρίου ήταν μόνο η αρχή της κατάρρευσης του Τρίτου Ράιχ και δεν αποτελεί μεγάλο γεγονός που να μπορεί να αναδειχθεί και σε μεγάλη γιορτή για όλους».

Όπως υποστηρίζει ο γερμανός ιστορικός στην Ευρώπη οι άνθρωποι τιμούν από κοινού τα θύματα του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι πιο δύσκολο, για την ώρα τουλάχιστον.

καντε κλικ για να σχολιασετε

αφηστε μια απαντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Our Facebook Page

Advertisement

περισσοτερα για Ειδήσεις